28 Eylül 2009 Pazartesi

BEYOĞLU SAHAF FESTİVALİ




Akşam üzeri , Taksim'e geldiğimde ,meydanda gördüğüm kurulu standlar birkaç gündür tatsız olan moralimi anında düzeltti.
Beyoğlu Sahaf Festivali kurulmuş ,benim gibi kitap çok severleri buyur ediyordu festivale. Aslında sıklıkla ziyaret ederim bu çarşıyı.Hatta en son Leman Sam konserine giderken uğramış,4-5 kitap alıp çıkmıştım yine gider-ayak.Bu sefer aşina kitapçıları açık havada görünce daha bir cazip geldi gözüme.Standları teker teker acele etmeden gönlümce gezdim.Arka fondan çalan harika ezgilerin eşliğinde bir kaç gündür üzerime sinen moddan da biraz olsun sıyrıldım.Fotoğraf arşivlerine ,eski plaklara,eski mizah dergilerine göz attım.Yan tarafta kurulan çay bahçemsi bir yerde canlı müzik yapan bir grup vardı.Çoklukla Zülfü Livaneli'den şarkılarla eşlik ettiler bu gezime.İki saatlik bu kitaplara kaçamak sonunda ,İlgimi çeken bir kaç yeni ama eski kitabın sahibi olarak çıktım festivalden.


En çok ilgimi çeken,"Gölgede kalan Yıllar" oldu.Nazım Hikmet'i ve Pirayesi'ni bir de oğlu Memet Fuat'tan okuyup,o yıllara ait anılarını paylaşacağım yarından itibaren.


Arkasından,"Yıldızların efendisi Hayyam" gelecek Harold Lamb'ten.Hayyam'a ait bulduğum kayda değer ikinci kitap bu olacağa benziyor.İlki hala tadı damağımda kalan Amin Maalouf'tan, "Semerkant'tı.


Son olarak,"Amak'ı Hayal" ile Şehbenderzade Filibeli Ahmed Hilmi olacak bu gezinin son keyif ödülü.


Benim gibi süpriz karşınıza çıkmazsa ,gidemedim diye üzülmeyin 11 Ekime kadar devam ediyor.
Bol keyifli, kitaplı günler hepinize ..

10 yorum:

  1. Akşam üzeri Taksim'e gitmek, güzel müzikler eşliğinde eski kitap kokularını hissederek, onlara dokunarak, inceleyerek saatler geçirmek. Adıyaman'da iken Türk filmlerinden İstanbul'u seyretmekle eş değer bu günlerde benim için. Emekli olmadan önce bir yıl Moda'da oturmuştum. Sık sık sahaflara uğrardım. İlk gençliğimde de Beyazıt'a giderdim.Hey gidi günler..
    Aman ha yanlış anlamayın, keyfim hala yerinde. Her durumun kendine göre zevkleri var.Buyrun siz eski kitapları okuyun. Bende gıcır gıcır yenileri var ,N'olmuş?
    Nöbetçi yorumcu...

    YanıtlaSil
  2. Asuman Hanım,

    Benim çocukluğum da Samsun'da geçti.O zamanlar bir kitapta okumuştum İstanbul sahaflarını .Nasıl bir yer diye çok merak ettim gelene kadar.Yerleşir yerleşmez ilk fırsatta gidip gördüm ,gezdim.Hayal ettiğimden bile güzeldi .Hatta ,kitapta geçen macunlardan bile bulup yemiştim .Benim sahaflar merakım belkide o günlerden geliyor kimbilir.

    Gıcır gıcır kitapları ben idefixe kampanyaları başladığında sahip oluyorum.O da ayrı bir şölen.Kapıyı açıp ,kutunun içinden bir anda 5-10 tane en sevdiğim yazarların kitaplarının çıkması kadar beni mutlu eden bir şey olamaz.Kendim sipariş etsemde olsun.Yine de çok keyifli.

    Sizle konuşurken çocukluğuma ait hatırlamadığım detaylar geliyor aklıma sahaflar örneği gibi.
    Beni çocukluğuma döndürüyorsunuz vallahi :))

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. İzdüşümler hanımcım, siz beni de taksime götürün ancak orada bırakın. Geçerken alırsınız, ben sadece havayı kokliim insanları izleyim, pek çok özledim, pasajlarını, bambi 2 sini, set balıkçısını, mercan yokuşunu

    YanıtlaSil
  4. Uykusuz,kitap kokusu beni bozar diyosun yani :))

    YanıtlaSil
  5. yok , ben uyumlu bi insanım, severim kitaplar arasında dolaşmayı , ancak okuyamıyorum o başka

    YanıtlaSil
  6. Ama ya ben ne yapayım? :((
    Büyük şehirde yaşamanın güzellikleri bunlar.
    Seçtiğin kitaplar çok güzel ayrıca.

    Uykusuzla beni fena özendirdi bu yazın İZciğim:)
    Sana iyi okumalar. Yeni ve güzel bir modda gezersin inşallah..Öyle görünüyor.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. Peki uyumlu Uykusuz,bu akşam yine aklıma takılan bir kitabı almak için sahaflara uğradım.Ordan senin için İstiklalde geze geze Ara cafeye gittim.Bak kendim için bir şey istiyorsam namerdim :)

    YanıtlaSil
  8. Zeugma ,İstanbul'un da kendine has dezavantaları var.Bu güzelleikleride olmasa trafik kaosu,kalabalığı,gürültüsü çekilmez vallahi.(yazar burda daha fazla imrendirmek istemiyor :))

    YanıtlaSil
  9. Bu tarz bir festivalin Ankara'da olması için neler vermezdim ama bırak sahaf festivalini artık normal kitap festivali bile yapılmıyor Ankara'da, iyice iğrenç bir şehir olup çıktı bu kurak çorak memleket.

    YanıtlaSil
  10. yürü bea, saolasın bacım.Şampiyonun karşısında da sardalya bira götürseydin kesin bi yerim şişerdi

    YanıtlaSil

Sen Yazmazsan,Ben yazmazsam nasıl çıkar bu postlar aydınlığa ...