21 Şubat 2010 Pazar

YENİ OYUNCAĞIM



Yeni görevimiz verildi.


Oyuncaklarla ilgili araştırmalar yapıp ,kitaplar okuyup kendi çocukluğumuzdan gel-gitlerle yazacağımız hikayeleri anlatacağız.


10 gündür elimizde oyuncakla ilgili kitaplarla dolanıyoruz.Ve müzeden seçtiğimiz bir oyuncak da baş kahramanı olacak hikayemizin.Ben daha müzeye gitmeden seçmiştim oyuncağımı ve cumartesi müzeye gittiğimde umduğumdan daha iyi bir şekilde karşılaştım onunla.


Çocukluğumda da pek bebeklerle oynadığım görülmezdi.Büyüdüm yine oyuncağım bebek olmadı.


Eskiden Pazar günleri bizim evde sinema günleri olurdu.Öğleye doğru çekilen perdeler patlatılan mısırlar eşliğinde kovboy filmlerini izlerdik.Tabi kahramanım kızılderililer olurdu .Arkadaşlarım filmdeki kahramanları beyazlar öldükçe, ya da yaralandıkça kızılderilileri tuttuğumdan dolayı bana kızar ,bense onların savaş çığlıkları gibi sesler çıkartarak onları iyice sinir ederdim.Hatta hangi oyunu oynarsak oynayalım "Kafa derin, kemerimi süsleyecek soluk benizli" diyerek onları iyice gıcık ederdim.


Şimdi ben seçimimi yine onlardan yana yaptım.Onların son reislerini seçtim.


Gerenimo .


1950 lerden kalma bu ABD yapımı oyuncak çok hoş.Ata binmiş , başında bolca tüylerden yapılmış geleneksel başlığıyla ,vakur bir ifadeyle müzeye gelen ziyaretçileri izliyor.


Amerikalılar ,bu insanları yıllarca vahşi diye yaftalayıp kovboy filmlerinde cani ve katil imajı yarattılar filmleriyle.Geçen sene iade-i itibar yapmış olsalarda artık çok geç..Topraklarından ve canlarından olan asimile edilmiş bu ırka benim gibi sempati duyan kaç kişi var ?


Evet Cherokee jeeplere binen abi ve ablalar biraz sempati duyuyorlardır belki .Şayet bu adın nerden geldiğini biliyorlarsa.


Onlara ait kültürleri,hikayeleri ve aforizmaları toparladıkça hikayemde zenginleşecek

Acaip merak ediyorum nasıl bilgilere ulaşıcam diye.


İlerleyen günlerde proje şekillendikçe burdan paylaşırım elbet.
İlk olarak , çok hoşuma giden atasözlerinden bazılarını paylaşayım sizlerle...
"Ağlamaktan korkma! Zihindeki ıstırap veren düşünceler gözyaşı ile temizlenir."
"Gözlerde yaş yoksa, ruh gökkuşağına sahip olamaz"
"Arkamda yürüme, ben öncün olmayabilirim. Önümde yürüme, takipçin olmayabilirim. Sana
uymayabilirim. Yanımda yürü ki böylece seni görebileyim, böylece ikimiz eşit oluruz."
"Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenmeyen birşey olduğunu anlayacak"
"Unutmayın çocuklarınız sizin değildir. Onu Yaratıcı'dan ödünç aldınız."
"Yeryüzü, bize atalarımızdan miras kalmadı,çocuklarımızdan ödünç aldık."


İyi pazarlar.